Category: Kulturë

1 2 3 4 10 / 35 POSTS
Sulltania shqiptare Safija, një nga gratë më të fuqishme në histori

Sulltania shqiptare Safija, një nga gratë më të fuqishme në histori

Murati Numërohen jo pak, por 39 kryeministra me origjinë shqiptare që e qeverisën atë për 150 vjet me radhë. Burrat ndoshta ishin një gjë e zakonsh ...
Shqiptarët ndërtuan Turqinë? Ja cilët ishin turqit që ndihmuan të ndërtohej Shqipëria

Shqiptarët ndërtuan Turqinë? Ja cilët ishin turqit që ndihmuan të ndërtohej Shqipëria

Shqiptarët janë shumë të njohur në Perandorinë Osmane, madje kanë dhënë dhe një kontribut shumë të veçantë në ngritjen dhe lulëzimin e kësaj perandori ...
Shqiptari që modernizoi botën islame

Shqiptari që modernizoi botën islame

Vezirët shqiptarë kanë qenë ndër më të dalluarit në kohën e Perandorisë Osmane dhe një ndër ta, i cili ka lënë një emër shumë të mirë në histori ka qe ...
“Hasan Z. Kamberi, i pari që shkroi në shqip poezi e lutje islame”

“Hasan Z. Kamberi, i pari që shkroi në shqip poezi e lutje islame”

Studiuesja Genciana Abazi Egro pas veprës së Nazim Beratit, përmbys deformimin letrar që u ndërtua në shekullin 20-të, në diktaturë, për poezinë e ...
Diplomati francez Lamartine: Skenderbeu i ka luftuar edhe kundër  të  krishterëve

Diplomati francez Lamartine: Skenderbeu i ka luftuar edhe kundër të krishterëve

Alfons Lamartine (1790-1869) ishte poet romantik, deputet e diplomat, anëtar i Akademisë së Shkencave të Francës. Ka shkruar mjaft vepra në poezi e pr ...
Traktati i fshetë mes Francës, Anglisë dhe Rusisë që parashihte zhdukjen e Shqipërisë

Traktati i fshetë mes Francës, Anglisë dhe Rusisë që parashihte zhdukjen e Shqipërisë

Biblioteka e Kongresit Amerikan, publikon hartën famëkeqe të Traktatit të fshehtë të Londrës, i cili kishte hartuar planin për të zhdukur shtetin shqi ...
Si ndikojë Islami në shqiptarizimin e disa serbëve në Kosovë

Si ndikojë Islami në shqiptarizimin e disa serbëve në Kosovë

Rrëfimi për serbët e islamizuar dhe shqiptarizimi i tyre është një subjekt jo fort i njohur për publikun e gjerë. Ndonëse e diskredituar nga histor ...
Pas daljes nga P.Osmane, mbi gjysmë milioni shqiptar u vranë para syve të Europës

Pas daljes nga P.Osmane, mbi gjysmë milioni shqiptar u vranë para syve të Europës

Kopja e vetme e librit të Freundlih “Akuza që ulërijnë”, i cili përmban protestën ndaj Evropës që nuk reagoi në mbrojtje të shqiptarëve gjatë zhdukjen ...
Ja si mbahet mësimi shqip në Turqi /Video/

Ja si mbahet mësimi shqip në Turqi /Video/

Tash e disa muaj, në Turqi kanë filluar të mbahen orë plotësuese për fëmijët e shqiptarëve që jetojnë në Turqi, përpjekje kjo e vendosur nga qeveria e ...
Dokumente të rralla të vitit 1955: si ndikoi Moska për zhdukjen e fesë në Shqipëri

Dokumente të rralla të vitit 1955: si ndikoi Moska për zhdukjen e fesë në Shqipëri

Feja dhe besimet në Shqipëri u paraqitën si shqetësim për regjimin komunist që në vitet e para të pasluftës. Besimi në Zot dhe të gjithë praktikat fet ...
1 2 3 4 10 / 35 POSTS