Archive For The “#eShqip” Category

‘Do vdes i qetë, pasi masakrova shqiptarët, gjuha e tyre nuk do flitet më’. Mizoritë e gjeneralit grek mbi çamët

ekuiliber.com ...

“Vdes i qetë se bëra ate që doja. Pas lashë rrëke gjaku, tym, blozë, gërmadha; ulurima fëmijësh, nuse dhe gra nudo, që futeshin në furrat e ndezura, që të mos pillnin më shqiptarë… burra të varur, shpuar me bajonetë, gjuha shqipe nuk do të flitet më në tokën helene. Kjo më kënaq mua, ashtu siç […]

 

Vajzat myslimane shqiptare të Korçës shkonin në shkollë që 500 vjet më parë

ekuiliber.com ...

VAJZAT MYSLIMANE TE KORÇES SHKONIN NË SHKOLLË QË 500 VJET MË PARË Shkolla e parë në Shqipëri për vajza dhe djem u ndërtua në Korçë 500 vjet më parë nga themeluesi i saj, Iljaz bej Mirahori. Deri më sot si shkolla më të hershme të vendit janë përmendur shkolla e fshatit Velë në Mirditë, ndërtuar […]

 

OKB: Vetëm 1.7 milionë shqiptarë do të mbesin në fund të këtij shekulli

ekuiliber.com ...

Projeksionet globale mbi popullsinë nga viti 1950 deri në vitin 2100 tregojnë për një rënie drastike të popullsisë shqiptare, sipas të dhënave të Organizatës së Kombeve të Bashkuara. Në vitin 2100, popullsia e Shqipërisë do të jetë 1,754,540 banorë, me një rënie prej 1.2 milionë personash nga popullsia aktuale (2.9 milionë) sipas portalit të OKB. […]

 

Faktet e mbështetjes që myslimanët e Arakanit i kanë dhënë shqiptarëve në kohën e Perandorisë Osmane

ekuiliber.com ...

Shkrimtari hulumtues Arif Emre Gündüz ka arritur të gjejë në arkivat osmane dokumentin i cili bën fjalë për ndihmën që myslimanët e Arakanit dhanë ndaj osmanlinjve. Agjencia Turke e Lajmeve Anadolli (AA) bën të ditur se shkrimtari hulumtues Arif Emre Gündüz pas deklaratave të presidentit Recep Tayyip Erdoğan se myslimanët e Arakanit në luftërat e […]

 

Shqipja ndër 3 gjuhët më të vjetra në botë, një tezë e padiskutueshme

ekuiliber.com ...

Sipas një studimi  “New York Times” rendit armenishten si gjuhën e parë më të vjetër në botë, e dyta është greqishtja, e më pas vjen shqipja, prej nga rrjedhin shumë gjuhë të tjera. Ndikimi i gjuhës shqipe në gjuhët e tjera në rajon, dhe pohimet se shqipja është gjuha më e vjetër vazhdojnë të jenë […]

 

Parashikimet për botën me veç katër gradë Celsius më shumë: Tokat shqiptare do të bëhen shkretëtira?! /Foto/

zeropese.com ....

Një numër shumë i vogël i shkencëtarëve kanë dyshime se ndryshimi klimatik po ndodh dhe se është shkaktuar nga njeriu. Ndërkaq, shumica e njerëzve të rëndomtë vështirë e pranojnë ngrohjen globale që është pasojë e mospërfilljes së tyre ndaj shkatërrimit të natyrës. Sipas parashikimeve, Polinezia do të zhduket e zhytur nën ujë. Pakistani dhe India […]

 

“Shqipëria dhe Turqia janë partnerë natyralë”

EKUILIBER.COM ...

“Për ne Shqipëria nuk është një shtet si gjithë shtetet e tjera. Kemi marrëdhënie shumë të mira dhe kemi më shumë shtetas shqiptarë se sa ka këtu”, tha Arslan. Është zhvilluar në Tiranë aktiviteti në kuadër të përfundimit të kërkimit mbi organizimin sindikal të punonjësve të administratës publike në Shqipëri, raporton Anadolu Agency (AA). Projekti […]

 

Qyteti i alfabetit pa shkolla shqipe

EKUILIBER.COM ...

Brikenda Rexhepi Shqiptarët e anës së Manastirit janë rrëfim më vete. Grushti që i ka goditur ata ka qenë më i fortë. Një qytet me shumicë shqiptare konfesionesh të ndryshme, ku merrte formë çdo iniciativë e organizuar me karakter kombëtar, më 1913 mbeti jashtë trungut shqiptar. 104 vjet pas, vetëm rreth 10 për qind e […]

 

Kur shqiptarët e Maqedonisë ishin ‘zonë e lirë’ në kohën e Mulla Jakup Asipit/Video/

Kur shqiptarët e Maqedonisë ishin ‘zonë e lirë’ në kohën e Mulla Jakup Asipit/Video/

 

 

Në Zvicër jetojnë 111.944 shtetas të Kosovës

EKUILIBER.COM ...

Migrimi i të huajve ka shënuar rënie prej 3.4% në mes të janarit dhe marsit 2017. Në të njëjtën kohë edhe braktisja e Zvicrës ka shënuar rënie prej 4.6%. Migracioni “neto” në Zvicër (që do me thënë numri që mbetet pasi të hiqet pjesa e atyre që e kanë lëshuar vendin) gjatë tremujorit të parë […]