Një fjalë që kaloi nga Kosova në Shqipëri

Një fjalë që kaloi nga Kosova në Shqipëri

E ardhme dhe ardhmëri E keni ditur që fjala “ardhmëri” ka kaluar në përdorim të atyre të Shqipërisë nga kosovarët: nga shtypi kosovar në atë të Shq

Çfarë kuptimi ka folja ndiej e çfarë kuptimi folja ndjej?
Këtë vit do të bëhet inaugurimi i bibliotekës së Xhamisë së Hadumit dhe Medresës së vogël në Gjakovë
Projekti i Përparim Ramës për “Kullat e Jasharajve”, që u injorua nga Qeveria /Foto/Video/

E ardhme dhe ardhmëri

E keni ditur që fjala “ardhmëri” ka kaluar në përdorim të atyre të Shqipërisë nga kosovarët: nga shtypi kosovar në atë të Shqipërisë.

Atje, për ardhmërinë është përdorur vetëm fjala “e ardhme”, e cila edhe tash është mbizotëruese. Kurse pse u gjet ardhmëria e vu në përdorim të përditshëm (pse “u konvertua” nga poetike në të përgjithshme) pikërisht në Kosovë, le ta thonë sociolinguistët.

Po them “u vu në përdorim të përditshëm”, sepse, si fjalë, gegërishtja e kishte, por vetëm për përdorim poetik “ardhmëni”.

/Ilmi Rexhepi/http://ekuiliber.com/

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0