Çka thotë Alfred Moisiu për çështjen e detit?

Çka thotë Alfred Moisiu për çështjen e detit?

Alfred Moisiu, ish-presidenti i Republikës i ftuar në studion e lajmeve në Ora News me gazetaren Ilva Tare ka komentuar edhe negociatat që po zhvilloh

Këshill i përbashkët Shqipëri-Kosovë për arsimin në diasporë
Kosova ”s’guxon” ta largojë flamurin e Serbisë nga Kalaja e Zveçanit /Video/
Policia ka zbuluar pronarin e veturës që u përdor për vrasjen e Ivanoviqit

Alfred Moisiu, ish-presidenti i Republikës i ftuar në studion e lajmeve në Ora News me gazetaren Ilva Tare ka komentuar edhe negociatat që po zhvillohen me Greqinë. Moisiu tha se problemi i 12 miljeve ështrë një problem kot, pasi nuk aplikohet. Ish-Presidenti komentoi edhe çështjen çame, ndërsa tha se mes Shqipërisë dhe Greqisë do të arrihet një marrëveshje, por me rëndësi është që kjo marrëveshje mos cënojë as grekët dhe as ne.

Pjesë nga intervista

Alfred Moisiu: E dini ju sa është ngushti e Korfuzit?! Nga 3 km deri në 25 km, që i bie 1.6 milje detare deri në 14 milje. Pra problemi i 12 miljeve është një problem kot sepse nuk mund të aplikohet.

Ilva Tare: Po si do të aplikohet në Korfuz psh?

Alfred Moisiu: Këtu pastaj është mesatarja, por këtu është e gjithë hileja, që nuk mund të merren të gjithë shkëmbinjtë e detit, por duhet të merren sipas ligjeve. Bota ka bërë ligje për këtë punë, por këto ama duhen kohë. Psh zgjidhje e këtyre problemeve me Italinë në atëkohë ka vazhduar 7-8 vjet. Sigurisht atëhere ishin dy sisteme të ndryshme, komuniste dhe kapitaliste, por tani duhet të zgjidhen me shpejt sepse kemi të njëjtin vizion për. Këtu është puna që për zgjidhjen e këtij problemi është plotësisht e mundshme. Unë kam një vërejtje për gjithë drejtuesit politik shqiptarë, por në mënyrë të vecantë për ministrat kryesorë. Mirë është që ata të kenë një këshill të urtësh, njerëz që e njohin problemin dhe ata duhen dëgjuar, duhen mirëkuptuar dhe sigurisht vendimin ta marrë ai që e takon.

Ilva Tare: Po çështja çame mendoni se do të marrë ndonjëherë zgjidhje?

Alfred Moisiu: Unë dëgjova një deklaratë të Presidentit Pavlopuls, jam befasuar. Unë nuk e kuptoj që një presidenti i një vendi anëtar të BE dhe NATO-s të bëjë deklarata të tilla. Unë përdor një shprehje që e kam përdorur për herë të parë në 2003 në Samitin e Selanikut “Shokun dhe mikun mund ta zgjedhësh, por fqinjin ta jep zoti”. Kjo do të thotë që të gjesh mënyrën si të bashkjetosh me të. Kështu nuk bashkejtohet! Nuk mund të injorosh shqiptarët, që janë një popull i vjetër në Ballkan.

Ilva Tare: Një marrëveshje me Greqinë do ta përfundojmë?

Alfred Moisiu: Do ta përfundojmë, jemi të detyruar ta përfundojmë, por e rëndësishmë është që marrëveshja të përfundohet në mënyrë që asnjë nga palët mos cënohet, as grekët as ne.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0